10 ondernemingen in de race voor Duurzaan Award

duurzaan-award-goudNa een eerste selectieronde zijn er 10 ondernemingen geselecteerd die kans maken op de Duurzaan Award 2015, de duurzaamste onderneming van de Zaanstreek. De jury is gekomen tot de volgende bedrijven die zichzelf nomineerden of door anderen werden genomineerd.

EkoPlaza/Natuurwinkel

Vader en zoon Esman hebben als sinds 1985 een winkel waarin biologische producten centraal staan. Dit jaar openden ze in november de nieuwe EkoPlaza die er voor moet zorgen dat veel meer Zaankanters uiteindelijk bewust boodschappen doen en vooral ook gaan genieten van een lekkere en voor iedereen gezondere maaltijd.

Groeneveld eten

Groeneveld is de drijvende kracht achter de biologische markt en heeft duurzaam eten breed onder de aandacht gebracht in de Zaanstreek. Ze trekken actief op tegen voedselverspilling en zorgen op een creatieve manier voor nieuwe oplossingen. Er werkt personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt en alle gebruikte materialen en grondstoffen zijn duurzaam en/of biologisch.

 Hiltex

Hiltex produceert sinds 1987 hoogwaardige technische weefsels en heeft bij de productie daarvan duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De eigenaar directeur ziet duurzaamheid als een kans en de organisatie is lokaal betrokken bij maatschappelijke activiteiten. Zo sponsort Hiltex onder meer korfbalvereniging KZ.

Loders Croklaan

Loders Croklaan hanteert al jaren het RR&R; Reduce, Reuse & Recycle principe. Aan de Zaan is in 2015 een nieuwe “puur water fabriek” in bedrijf genomen. Daarmee wordt ca. 90% reductie op de vuillast op het gemeentelijk riool gerealiseerd. Door hergebruik van het gezuiverde afvalwater wordt jaarlijks ook nog eens ca. 100.000 m3 minder PWN water gebruikt.

M&O techniek

M&O Techniek is al vele jaren innovatief en vooruitstrevend als het gaat om duurzame energie. Het bedrijf zelf heeft een energieneutraal kantoor en directeur Ruud Meijns wordt binnen en buiten de Zaanstreek gezien als dé intrinsiek gemotiveerde autoriteit waar het gaat om slimmere en duurzamere oplossingen bij de aanleg van installaties.

Pennenmes

Stichting Hervormd Centrum Pennemes draagt de natuur, biodiversiteit en duurzaamheid een enorm warm hart toe. Zij installeerden een paar weken geleden nog 500 zonnepanelen op hun dak dak, hebben drie bijenvolken, het grootste gierzwaluwproject van Nederland, en zeven groene zorginitiatieven die bij hen proefdraaien.  Vijf Nederlandse universiteiten hebben onderzoeken bij ons lopen over de relatie tussen gezondheid en natuur. Het Pennemes ondertekende recent de Green Deal ‘onderweg naar een duurzame zorg’.

 Natuurlijk Advies

Natuurlijk advies is het bureau dat op allerlei manieren onderzoekt hoe biomassa optimaal kan worden ingezet als brandstof en als basismateriaal voor andere verwerkingen. Directeur Rolf Groot streeft op die manier naar een veel natuurlijk gebruik van grondstoffen waar we anders niet of nauwelijks gebruik van maken.

Nuvoclean

Nuvoclean ontwikkelt en vervangt oude vervuilende schoonmaakmiddelen door probiotica. Hierdoor gebruiken hun klanten 90% minder chemie, en werken zij veilig omdat het producten zijn zonder gevaarlabels. Steeds meer basisscholen in Nederland worden met behulp van Nuvoclean 100% veilig en verantwoord schoonmaken. Nuvoclean was finalist van de Accenture Innovation Award.

Zaanse Energie Kooperatie (ZEK)

De Zek zet zich al jaren in voor lokale energieopwekking. In 2015 werd ondermeer een zonnedak in gebruik genomen. ook kunnen Zaankanters sinds kort ‘Zaanse Energie’ afnemen waarbij de ZEK samenwerkt met Greenchoice. Maar ook in de breedte manifesteert e ZEK zich als een duurzame koploper met onderwijsprogramma’s etc.

 Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum, ZMC, heeft bij de nieuwbouwplannen enorm ingezet op de verduurzaming van de gebouwen en de energievoorziening. Ook tekende het ZMC de Green Deal waarbij zorginstellingen kennis en ervaringen gaan delen én een duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten. Dit kan bijvoorbeeld door in te zetten op schone energie, een duurzaam inkoopbeleid en beter omgaan met afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>