300 miljoen voor bereikbaarheid Amsterdam-Hoorn

ZAANSTAD – Minister Schultz van Haegen heeft 300 miljoen gereserveerd voor de verbetering van het (spoor) wegennet in het gebied tussen Amsterdam en Hoorn.

 
Dat heeft zij donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Als er niets wordt gedaan, vrezen de minister en de gemeenten in het gebied dat de bereikbaarheid in gevaar komt over een aantal jaar. Aanvankelijk zouden de investeringen alleen gepleegd worden in het gebied tussen Amsterdam en Purmerend, maar na overleg met gemeenten, bedrijfsleven en andere organisaties heeft de minister besloten om het gebied uit te breiden naar Hoorn.

Uit een studie uit 2013 bleek al eerder dat er na het jaar 2020 flinke files zouden ontstaan ten noorden van Amsterdam door de bevolkingsgroei. De minister wil nu al anticiperen op de knelpunten die zouden kunnen ontstaan. Daartoe gaat ze met de gemeenten en de Stadsregio Amsterdam onderzoeken wat er zou moeten gebeuren om het hele gebied bereikbaar te houden via de weg, het spoor en per fiets.

In de brief aan de Kamer benadrukt de minister dat het niet alleen maar gaat om het verbreden van snelweg maar ook om maatregelen op het gebied van fietspaden en spoor- en buslijnen. Zo wordt er ook gewerkt aan een opvoering van de frequentie van het aantal treinen. Daarvoor zijn nog flinke investeringen nodig om spooroverwegen uit de weg te ruimen om te voorkomen dat het wegverkeer dichtslibt.

Verder nemen de minister en de regio het wegennet rond Zaanstad, Purmerend en Hoorn onder de loep.

In Zaanstad valt ook de spoorlijn Zaanlijn onder de studie die de minister is gestart. Het geld is beschikbaar vanaf 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>