‘BIZ mag alleen aanvullende zijn op wat gemeente doet’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de steun van de Tweede Kamer voor de Wet op de bedrijveninvesteringszones (BIZ). Zij benadrukken wel dat de maatregelen die ondernemers in een BIZ nemen aanvullende moeten zijn op het dienstenniveau van de gemeente. Dat dienstenniveau moet vooraf worden vastgelegd, want anders zouden gemeenten daarop kunnen bezuinigen omdat er een BIZ is.

 De ondernemersorganisaties vinden het ook belangrijk dat minister Kamp van Economische Zaken vasthoudt aan de zware draagvlakvereisten voor het oprichten van een BIZ. Die komt er alleen als de overgrote meerderheid van de betrokken ondernemers in een gebied dat wenst. Op die manier wordt voorkomen dat ondernemers activiteiten moeten financieren die meer het algemeen belang van de gemeente dienen dan hun eigen belang.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is de BIZ, waarin ondernemers investeren in de economische vitaliteit en het leefklimaat van winkelgebieden en bedrijventerreinen, een beter instrument dan de ondernemersfondsen die uit de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid zijn ontstaan. De BIZ voldoet meer aan het ‘van, voor en door’-principe.

De ondernemersorganisaties hopen dat het Kamp lukt om de wet 1 januari 2015 in te laten gaan, zodat ondernemers daarna weer een BIZ kunnen oprichten. Voor de BIZ gold tot dusver een tijdelijke wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>