Bouw Zaanbrug jaar uitgesteld

 

ZaanbrugHermanAl

 

 

 

 

 

 

 

WORMERVEER – De provincie Noord-Holland heeft de bouw van de nieuwe Zaanbrug uitgesteld om een verkeersinfarct te voorkomen. De bouw zou in 2016 beginnen, maar dat is nu uitgesteld naar januari 2017.

In opdracht van de provincie onderzocht onderzoeksbureau Goudappel Coffeng of de bouw van de Zaanbrug gelijktijdig kon plaatsvinden met de afsluiting van de Velsertunnel, die gerenoveerd moet worden. Dat bleek niet zo te zijn. In de verkeersmodellen kwam naar voren dat er dan veel extra verkeersdruk zou ontstaan op de N203 en op de N246. Daarom is besloten om de bouw vooruit te schuiven naar januari 2017. Vorig jaar was het streven nog om de brug tegen die tijd klaar te hebben.

Bouw

Hoe lang de brug er feitelijk uit zal liggen is nog niet duidelijk. In elk geval is de bouw ingepland van januari 2017 tot juni 2018.

De provincie en de gemeenten Zaanstad en Wormerland hebben vier varianten voor de nieuwe Zaanbrug laten onderzoeken door onderzoeksbureau Antea.

Daarbij is ook de variant onder de loep genomen die raadslid Herman Al van Vereniging Liberaal Wormerland (VLW). Die had bedacht dat de brug ietsje gedraaid zou worden zodat het autoverkeer nog gebruik kan maken van de huidige brug tijdens de aanleg, waardoor er minder verkeershinder ontstaat. De bouw zou ook sneller kunnen gebeuren dan drie andere varianten. Daarnaast verlegt Al de doorvaart zo’n 18 meter richting Wormverveer. Ondanks die pluspunten komt de variant van Al volgens Antea als slechtste uit de bus. Zo zouden de schepen nog dichter langs de kant in Wormerveer moeten varen om door de doorvaartopening te kunnen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een ophaalbrug die exact op dezelfde plek komt het beste scoort. De doorvaarthoogte kan verbeteren van 2, 33 meter nu naar 3,1 meter. De hogere doorvaarthoogte kan door het fietspad aan de zijkant van de brug te hangen. De rijweg krijgt hierdoor een steilere helling dan het fietspad.


Slakkengangetje

Vorig jaar ontstond er opnieuw kritiek op de bouw van de nieuwe Zaanbrug op de oude locatie. Dat gebeurt namelijk in een bocht waardoor schepen er met een slakkengangetje doorheen moeten. Uiteindelijk besloten de provincie en beide gemeenten dat de brug toch op de oude locatie herbouwd gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>