Burgemeester Geke Faber in gesprek met een van de werknemers van Sturm. Links van haar algemeen directeur Frenk Clemens.(Foto: Bart Homburg)

Burgemeester Geke Faber en wethouder Erik Struijlaart bij aannemingsbedrijf Sturm

Burgemeester Geke Faber en wethouder Erik Struijlaart (Werk en Inkomen) bezochten maandag 31 maart aannemingsbedrijf Sturm in Zaandam. Het bezoek stond in het teken van het werken met mensen vanuit een uitkeringssituatie.  Als opdrachtnemer van de gemeente heeft Sturm een zogenoemde social return-verplichting: bij het gegund krijgen van een opdracht, neemt het bedrijf tijdelijk één of meerdere medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Sturm vult deze verplichting op diverse manieren in.

 

Zo heeft het aannemingsbedrijf een medewerker uit de Wet Werk en Bijstand aangenomen, die daar inmiddels alweer bijna anderhalf jaar naar volle tevredenheid werkt. Ook heeft Sturm vier medewerkers van een failliet collega-bedrijf in dienst genomen. Verder spoort Sturm  onderaannemers aan om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Mede daardoor heeft een onderaannemer onlangs een kandidaat met een arbeidsongeschiktheidsachtergrond aangenomen.

 

´Goed dat ze weer aan het werk komen´

In gesprek met burgemeester en wethouder zei Frenk Clemens, algemeen directeur van Sturm, achter het principe van social return te staan: ‘Het is goed dat deze jongens op deze manier weer aan het werk komen. Anders was dat misschien niet gelukt’. Clemens plaatste daarbij wel de kanttekening dat zijn personeelsbestand niet jaarlijks kan blijven doorgroeien als gevolg van de social return: ‘ergens is er een grens’.

 

Leerwerkbedrijf

Sturm is leerwerkbedrijf en heeft doorlopend leerwerk- en stageplaatsen ter beschikking. Jongeren kunnen hier werkervaring opdoen en zo voldoen aan de eisen van hun opleiding. Ook dit telt mee als het gaat om social return; het is namelijk in deze tijd moeilijk om leerwerkplekken te vinden, terwijl leerwerkplekken juist bijdragen aan de terugdringing van jeugdwerkloosheid.

 

Overleg

De gemeente Zaanstad heeft samen met Sturm en andere aannnemers uitvoerig gesproken over de invulling van de social return. Daarbij ging het onder andere over de hoogte van het social returnpercentage voor de infrasector. Uitkomst van het overleg is dat bij opdrachten met een relatief kleine loonsom en veel materialen en machines, het social return percentage wordt bijgesteld naar 2%.

 

Naast aannemingsbedrijf Sturm bezochten burgemeester Faber en wethouder Struijlaart ook Holterman Cateringservice en TSN Thuiszorg. Beide bedrijven zijn maatschappelijk verantwoorde ondernemers en hebben mensen uit de Wet Werk en Bijstand in dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>