Cadeaubon voor wie voor anderen zorgt

Het hangt van de lokale ondernemers af, hoeveel inwoners van Zaanstad straks hebben aan de cadeaubon die de gemeente voortaan geeft aan mensen die voor een familielid of een vriend zorgen. De gemeente Zaanstad heeft een cadeaubon van 150 euro in het leven geroepen, als opvolger van het landelijke ‘mantelzorg compliment’. Dat was een bedrag van 200 euro, dat door de rijksoverheid werd gegeven en geregeld. Sinds dit jaar is het een taak van de gemeenten geworden om mantelzorgers duidelijk te maken dat de overheid hun inzet waardeert.

De gemeenten moeten dat wel voor minder geld doen. Zaanstad heeft daarom de samenwerking met de plaatselijke ondernemers gezocht. De gemeentelijke hoopt dat die acties gaan koppelen aan de cadeaubon, zodat die meer waard wordt. Dit jaar zal dat nog niet gebeuren, maar wellicht volgend jaar al wel. Hierover wordt overleg met de Zaanse Ondernemers Vereniging ZON, die de deelnemende winkeliers bij elkaar zoekt. In november wordt bekend waar de cadeaubon kan worden ingeleverd. De bon is bedoeld voor iedereen die structureel voor een ander zorgt, binnen of buiten het gezin. Zaanstad stelt de grens bij drie maanden lang 6 uur per week lichamelijke of psychische zorg of begeleiding aan een ander verlenen (of 250 uur verdeeld over 2015). Degene die de hulp krijgt, kan de cadeaubon aanvragen maar de mantelzorger kan dat zelf ook doen. De gemeente schat 3000 mantelzorgers te kunnen bereiken.

Jongeren

Voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar is iets apart bedacht. Zij kunnen voor 100 euro leuke dingen als een dagje naar een pretpark, lasergamen of een gezichtsbehandeling kopen via een landelijke website. Allebei deze plannen zijn bedacht na bijeenkomsten met mantelzorgers in de gemeente. Daarbij werd duidelijk dat volwassenen graag geld of een handige bon willen, en jongeren samen met een ander iets leuks willen kunnen doen. Ook blijft de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg bestaan, dit jaar op 10 november.

Aanvragen

De cadeaubonnen aanvragen kan via de website van de sociale wijkteams www.swtzaanstad.nl. Wie zich opgeeft, kan worden gebeld door een sociaal wijkteam met de vrag of de gemeente op een of andere manier ondersteuning kan bieden. Dat stond gisteren nog niet bij het inschrijfformulier vermeld, maar dat is wel de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>