IMG_8684

Druk bezocht Zaans Bedrijfslevendebat

Op 14 maart 2018 vond het Groot Zaans Bedrijfslevendebat plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Zaanstad. Perfecte locatie voor een goed doeleinde. Onder leiding van Rick van der Made gingen ondernemers, inwoners en 13 politieke partijen het debat met elkaar aan. Centraal stond: Wat hebben onze lokale partijen de ondernemers in Zaanstad te bieden? En waarom zouden ondernemers op deze betreffende partij moeten stemmen?

Veranderingen in de arbeidsmarkt
Bij de aftrap kregen de voorzitters van elke aanwezige partij 30 seconden om zichzelf voor te stellen en aan te geven wat de partijpunten zijn die Zaanse ondernemers aangaan. Het mag duideljk zijn dat de meeste voorzitters meer tijd nodig hadden (lees namen). Na de pitch was het woord aan Michel Zonneveld, UWV medewerker en bestuurslid van ZON. Hij daagde zowel de ondernemers, als het publiek, als de politiek uit voor een quiz over de veranderende arbeidsmarkt. Aansluitend zocht Zonneveld de verdieping op en trakteerde ons op een uitgebreide presentatie.. Opmerkelijk was onder andere dat 38% van de werknemers uit de Regio Zaanstreek-Waterland in Groot Amsterdam een baan hebben. De complete presentatie kunt u hier vinden.

IMG_8683Debat
Vervolgens werden de partijen in drie rondes verdeeld en uitgenodigd om mee te debatteren over verschillende onderwerpen. Reden voor deze verdeling is het hoge aantal partijen in onze gemeente. De eerste vraag in de eerste ronde was hoe mensen te begeleiden naar werk. Veel partijen zijn van mening dat de basis bij het onderwijs ligt. Scholieren moeten goed geïnformeerd worden over de studierichting die zij kunnen kiezen en wat die keuze vervolgens inhoudt. Het contact tussen de wensen vanuit het bedrijfsleven en de opleidingen moet worden versterkt. Hiervan zijn reeds een aantal projecten opgestart in Zaanstad.
In de tweede ronde gaven ze antwoord op de vraag: Hoe gaat uw partij het ondernemerschap stimuleren in Zaanstad? En wat gaat uw partij daar vervolgens voor doen? Deregulering, verbeteren van bereikbaarheid en meer inzet ambtenaren waren hier de meest voorkomende antwoorden.
De laatste vraag die gesteld werd was of de positie van Zaanstad in de Metropool Regio Amsterdam sterk genoeg is.
Volgens de partijen is Zaanstad aanwezig in de MRA maar kan deze positie wel verbeterd worden. Groter denken en meeliften en/of de eigen identiteit houden was een belangrijk standpunt. Wellicht eerst gerelateerde zaken als bereikbaarheid op orde brengen voordat we nog meer bezoekers binnen halen? We hebben deze avond echter niet goed meegekregen hoe en welke kosten er met zulke zaken gemoeid zijn.

IMG_8689De winnende politicus werd Melchior Mattens van de Partij van de Dieren. Hij had de meeste vragen goed beantwoord tijdens de quiz over de arbeidsmarkt. Uit het publiek waren de winnaars de voorzitter van Vrouwen Netwerk Zaanstad Plus, geflankeerd door twee bestuursleden.

Het debat werd afgesloten door ZON voorzitter Jan van Run. Hij wenste alle partijen succes met de laatste week campagnevoeren en rekende erop dat de politiek ná 21 maart met hernieuwde energie fris en fruitig weer aan de slag gaat. Op naar een ondernemende coalitie!

Het debat is live uitgezonden door ZaanTV. U kunt de uitzending hier terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>