EU-parlement: forse boetes bij schending data

 

Bedrijven moeten boetes tot 100 miljoen euro kunnen krijgen als zij regels over databescherming schenden.

Dat stelt het Europees Parlement in Straatsburg vandaag.

Een meerderheid van de afgevaardigden pleitte voor de forse geldstraf, die nog hoger kan worden bij grote ondernemingen. Want de maximumstraf wordt 5 procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet.

In de strijd voor een betere bescherming van de gegevens van burgers gaat het EU-parlement veel verder dan de Europese Commissie. Die wil een boete tot 1 miljoen euro of maximaal 2 procent van de omzet.

Privacy bedreigd

Het parlement vindt dat de privacy in dit digitale tijdperk bedreigd wordt als de huidige Europese regels uit 1995 niet worden aangepast. Bijna alle afgevaardigden spraken zich dan ook uit voor scherpere regels die burgers meer controle moeten geven over hun persoonlijke gegevens.

De parlementariërs vinden dat internetdiensten uitdrukkelijk de toestemming van burgers moeten vragen voordat ze persoonlijke gegevens kunnen verwerken. Ook wil het parlement dat burgers een recht krijgen op  “het vergeten worden”, dus dat al hun data kunnen worden gewist. Verder moeten er betere waarborgen komen als gegevens naar landen buiten de EU gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>