Moet je als ondernemer de stoep voor je winkel- of bedrijfspand sneeuwvrij houden?

Check of er een verplichting bestaat bij je gemeente

Je winkel of bedrijfspand is een stuk toegankelijker als de stoep ervoor sneeuw- en ijsvrij is. De meeste ondernemers en winkeliers zullen met de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen ongetwijfeld in de weer zijn geweest met een bezem. Maar is dit ook verplicht?

Verplicht of niet?

sneeuwschepVoorheen beschikte vrijwel iedere gemeente over een Algemene Plaatselijke Verordening met de verplichting dat iedereen zijn eigen stoep sneeuw- en ijsvrij moest houden. Omdat deze verplichting lastig te handhaven was, is deze verplichting bij veel gemeenten afgeschaft. Over het algemeen geldt dat het schoonmaken van de stoep een eigen verantwoordelijkheid is van de eigenaar of (ver)huurder van een perceel. De toegang tot een pand moet door de eigenaar zo veilig en toegankelijk mogelijk worden gehouden.

Verbod op veroorzaken gladheid

Een verplichting tot het sneeuw- en ijsvrij houden van stoepen bestaat in veel gemeenten dus niet meer, wel kan er een verbod zijn op het veroorzaken van gladheid. Het kan dan verboden zijn om bij vorst of dreigende vorst een (bedrijfs)auto te wassen of de stoep voor je zaak te schrobben.

Wat kun je van de gemeente vragen?

Gemeenten hebben een onderhoudsplicht voor wegen waarvan zij de wegbeheerder zijn. In geval van sneeuw en ijzel moet de gemeente maatregelen nemen op doorgaande wegen en belangrijke wegen, bijvoorbeeld door zout te strooien.

Hoe heeft Zaanstad het geregeld?
https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=491&mNch=6216067

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>