Ondernemers denk aan de juiste bescherming van je (merk)naam

Onderzoek wijst uit dat veel ondernemers ten onrechte denken dat hun naam goed beschermd is omdat ze hem als handelsnaam of als domeinnaam hebben geregistreerd. Een dergelijke registratie biedt echter geen bescherming als de naam door een ander officieel als merknaam is of wordt vastgelegd. Je loopt dan het risico dat je een andere naam moet kiezen voor je onderneming (of product of dienst), wat uiteraard een flinke financiële tegenvaller kan opleveren. Hoe kun je dit voorkomen?

Onderzoek Kamer van Koophandel

Uit onderzoek* van de Kamer van Koophandel is gebleken dat ondernemers onvoldoende investeren in de bescherming van hun (merk)naam. Enkele statistieken op een rij:

  • Ongeveer 62% van de ondernemers heeft één of meerdere namen gebruikt om zijn producten en/of diensten aan klanten aan te bieden;
  • Ruim 25% van deze groep heeft deze naam/namen beschermd;
  • Ruim 40% heeft de (merk)naam niet beschermd;
  • Ruim 30% weet eigenlijk niet of de (merk)naam beschermd is;
  • Circa 80% van de ondernemers gebruikt een logo;
  • Van deze groep heeft 75% het logo niet als officieel merk beschermd.

Een meerderheid van de ondernemers (62%) heeft bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel gecontroleerd of hun naam al bestond. Dat deden zij bijvoorbeeld door in het Handelsregister (69%) te kijken. In het Handelsregister zijn weliswaar handelsnamen geregistreerd, maar geen merknamen. Ook Google (40%) lijkt een logische plek om te controleren of een naam voorkomt, maar het geeft geen uitsluitsel of een naam ook als merknaam is geregistreerd.

merken
Belang officiële merkbescherming

Een merknaam wordt een officieel merk door inschrijving in een merkenregister, zoals het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Hiermee verkrijg je merkrechten, waarmee je als eigenaar van het merk een monopolie hebt op het gebruik en de exploitatie van de merknaam. Een merkrecht geldt voor een periode van 10 jaar, waarna het kan worden verlengd. Andersom geldt dat als een merknaam niet wordt ingeschreven, het niet beschermd is en anderen de merknaam kunnen gebruiken en zelfs vastleggen. Het kan dus voorkomen dat je als ondernemer na alle inspanningen, in tijd en geld, je eigen merknaam niet meer mag gebruiken.

Investeren in een goede merknaam en de bescherming ervan loont om meerdere redenen. Er wordt namelijk in toenemende mate bij de verkoop van een onderneming gekeken naar de geregistreerde merknamen en de sterkte van de juridische basis van de rechten. Het is dan ook zeer verstandig om handelsnamen, productnamen of logo’s (beeldmerken) als merk te registeren. Om deze registratie goed te kunnen uitvoeren, is het eveneens raadzaam om tijdig te onderzoeken of ‘jouw’ merken al niet door anderen worden gebruikt. Een officieel merkonderzoek geeft uitsluitsel op de vraag of het merk al bestaat en of je het ongestoord kunt gebruiken. Daadwerkelijk gebruik van de merknaam is tevens noodzakelijk voor het ‘vestigen’ van jouw recht.

Verder is het belangrijk om goed na te denken voor welke gebieden merkbescherming gewenst is. Als je ook met het buitenland handelt, is het noodzakelijk ook daar voor merkbescherming te zorgen. Tenslotte is het meestal verstandig om je merk te laten bewaken en actie te ondernemen als iemand handelt met een naam die op die van jou lijkt. Een gespecialiseerd merkenbureau als Novagraaf kan je verder adviseren met wat voor jou het beste is.

MERKZEKER

Onze partner DAS heeft de handen ineengeslagen met Novagraaf om ondernemers in het MKB-segment een speciaal product te kunnen aanbieden: MERKZEKER. Dit is een unieke combinatie van merkregistratie, merkbewaking en verzekering . MERKZEKER is bedoeld om alle juridische zorgen omtrent merkbescherming uit handen te nemen zodat ondernemers kunnen doen waar zij goed in zijn: ondernemen. En dat uiteraard voor een zeer aantrekkelijke prijs! Meer weten of MERKZEKER iets voor jou kan zijn? Lees de folder of kijk op www.merkzeker.nl.

*Bron: Ondernemerspanel KvK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>