Subsidieregeling Tel mee met Taal voor werkgevers verlengd tot eind 2019

Minister van Engelshoven (OCW) informeerde de Tweede Kamer 27 maart jl. over de voortgang van het actieprogramma Tel mee met Taal. Zij kondigde aan dat het actieprogramma tot eind 2019 wordt verlengd. Met deze subsidie willen de ministeries OCW, SZW en VWS stimuleren dat werkgevers investeren in de taalvaardigheid van hun medewerkers. Investeren in medewerkers is investeren in het eigen bedrijf. Met de subsidie kunnen werkgevers tot 67% van de kosten van het taaltraject vergoed krijgen.

Voor wie: werkgevers
Aan te vragen subsidie: maximaal 50.000,- euro per aanvraag
Wanneer: aanvragen kan vanaf 1 januari tot juli 2018 en mogelijk weer in het najaar 2018
Meer informatie: telmeemettaal.nl/subsidieaanvraag

leren en werkenVoortzetting Tel mee met Taal
In een kamerbrief stelt de minister dat het kabinet groot belang hecht aan het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. SZW en OCW blijven zich de komende jaren daarom inzetten voor extra kansen voor laaggeletterden om deel te nemen aan de samenleving. Dit betekent dat het actieprogramma Tel mee met Taal wordt voortgezet en dat de subsidie voor taalscholingstrajecten ook volgend jaar nog kan worden aangevraagd door werkgevers en samenwerkingsverbanden. Mogelijk komt hiervoor in het najaar van 2018 een nieuwe aanvraagronde.

Taal op de werkvloer
Meer dan 700.000 werknemers hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Het is voor medewerkers lastig om zich verder te ontwikkelen als zij de taal niet goed beheersen. Daarnaast kan een lage taalvaardigheid zorgen voor een hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit en veiligheidsproblemen. De partners van het Taalakkoord, zien iedere dag hoe belangrijk de beheersing van het Nederlands is voor het werk en het meedoen in de samenleving. Daarom zetten zij zich in voor Taal op de werkvloer. Zodat werknemers met een taalachterstand productiever, gezonder, veiliger en met meer plezier kunnen werken en bovendien actiever mee kunnen doen in de samenleving. Taal is de motor, in welke sector je ook werkt. Taal helpt je vooruit.

Het Taalakkoord
Als werkgever kunt u bijdragen aan een betere taalvaardigheid van uw werknemers door taal op de werkvloer bespreekbaar te maken en werknemers te scholen. Aansluiten bij het Taalakkoord helpt u hierbij. Binnen het Taalakkoord zet u samen met andere werkgevers in op taal en deelt u kennis en ervaringen. Doe mee en realiseer samen met ons de ambitie van het Taalakkoord. Haal het beste uit uw medewerkers en laat taal geen belemmering zijn. Kies daarom voor aansluiting bij het Taalakkoord Zaanstreek-Waterland neem dan contact op met Leren & Werken Zaanstreek-Waterland.

Ambassadeursrol
Naast het uitvoeren van de eigen acties gaan wij dan samen aan de slag om zichtbaarheid te geven aan het Taalakkoord en andere bedrijven te enthousiasmeren voor het Taalakkoord. Hoe groter het aantal bedrijven en branches dat actief laat zien achter de doelstellingen van het Taalakkoord te staan en er naar te handelen, des te sterker de boodschap. Door ervaringen en verhalen te delen met anderen en als voorbeeld te dienen voor bedrijven die nog niet Nederlands op de werkvloer voor hun werknemers faciliteren.

Bent u geïnteresseerd in het Taalakkoord?

Lees hier hoe u zich kunt aansluiten of neem contact met ons op. Wij nodigen u graag uit voor een gesprek met een adviseur over taal op de werkvloer in het kader van het taalakkoord.

Mail naar zaanstreek.waterland@lerenenwerken.nl.
Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar de website www.taalakkoord.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>